Multivitamin

A multivitamin készítményeket tekintve még mindig számos kérdés merül fel a fogyasztók körében. Miért érdemes olyan vitamin készítményeket fogyasztani, amelyek egyszerre több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak? Multivitaminok fogyasztása az egészséges táplálkozást követők számára nem szükséges? Miért fogyasszak vitaminokat, ha sok zöldség szerepel az étrendemben?
 

Nagyon sok esetben a vitamin, az ásványi anyag, illetve a multivitamin készítményeket, kiegészítőket egyes hiánybetegségek megelőzésére fogyasztják, azonban ezek a termékek egyaránt fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, valamint a gyógyításban is. 

Mindenkinek szüksége van vitaminokra, illetve multivitamin készítményekre?

Sokakban él az az általános kép, miszerint a helyesen táplálkozó, egészséges emberek esetében nem várható táplálkozási hiánybetegség kialakulása, így nem szorulnak táplálékkiegészítők fogyasztására. De vajon lehetséges napjainkban azt a megfelelő mennyiségű vitamint csupán megfelelő táplálkozással pótolnunk? Erre sajnos nagyon egyszerű a válasz: NEM! 

Egyrészt korántsem fogyasztunk annyi zöldséget és gyümölcsöt, amelyek képesek lennének fedezni a tökéletes napi vitamin mennyiségünket, valamint emellett sok esetben választunk táplálkozási szempontból rossz élelmiszereket, amelyek csökkenthetik vitaminszintünket. Tehát egy tökéletesen összeállított étrend mellett is fontos, hogy a szükséges vitaminokat, akár multivitamin készítményekkel pótoljuk egészségünk megőrzéséhez, illetve helyreállításához.

A multivitaminok azok az étrend-kiegészítő termékek, amelyek több különböző vitamint, illetve ásványi anyagot is tartalmaznak, esetenként növényi összetevőkkel kombinálva. A multivitaminok tápanyag összetétele legtöbb esetben márkánként, illetve termékenként változik. Beszerezhetjük őket kapszulák, tabletták, folyadékok, továbbá porok formájában egyaránt. Adagolásuk némiképp eltérő, így bátran hagyatkozzunk a használati utasítóban szereplő adagolásra, vagy kérdés esetén forduljunk kezelő orvosunkhoz. 

A multivitaminok előnyei, vitamin tartalma

Az egészségünkhöz és a szervezetünk megfelelő működéséhez 13 vitaminra és nagyjából 15 ásványi anyagra van szüksége. Milyen folyamatokat támogatnak ezek a vitaminok és ásványi anyagok együttesen?

 - számos vitamin és ásványi anyag enzimeket és hormonokat termel
 - hatékonyan járulnak hozzá az immunrendszer támogatásához
 - fenntartják a szervek, valamint az idegek megfelelő működését
 - nélkülözhetetlenek a szaporodáshoz, a létfenntartáshoz és a növekedéshez egyaránt

A vitaminok és az ásványi anyagok számos testi folyamat szabályzásához szükséges tápanyagok. 

Egyes kutatások szerint a multivitamin készítményekkel pozitívan járulhatunk hozzá a következőkhöz is:

 - csökkenthetik a szívroham halálos kockázatának kialakulását 

 - egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenthető bizonyos kutatások szerint

 - hozzájárulhatnak az agyműködéshez, javíthatják az idősebb korosztály memóriáját

 - csökkenthetik a szürkehályog, valamint más szembetegségek kialakulási kockázatát

Fontos! Az adagolásra mindig kellőképpen figyeljünk multivitaminok szedése mellett is, hiszen ezekben a termékekben vízben-, illetve zsírban oldódó vitaminok is találhatók.

C-vitamin termékek ITT
Akció

Vitaking Multivitaminszirup 100ml

-9% Vitaking Multivitamin szirup 100ml

Étrend-kiegészítő multivitamin szirup az immunrendszer erősségének megőrzéséért - értékes B-, C- és D-vitaminokkal, továbbá cinkkel.

Ár: 3280 Ft
3590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!