D-, K-vitamin

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melyet szervezetünk korlátozott mennyiségben képes előállítani. Két formája található meg a természetben: a D2- és a D3-vitamin. D2-vitamint főleg növények termelnek, míg a D3-vitamint állatokban és az emberben termelődik. Szervezetünk napfény hatására állítja elő, ha keveset vagy egyáltalán nem napozunk, elenyésző mennyiségű D-vitamin termelődik szervezetünkben.

Egyelőre vita tárgyát képezi, hogy melyiket érdemes étrend-kiegészítő formájában bevinni, de a legtöbb szakértő azt állítja, hogy az emberi szervezetnek a D3-vitamin könnyebben hasznosítható, adagolása pedig biztonságosabb. D-vitamin leggyakrabban olajos alapanyagokban, ételekben fordul elő, például tengeri halakban, halolajban, de megtalálható a tojásban, a tejben és a nyers gombákban is.

A D-vitaminhiány

A D-vitamihiány kialakulása visszavezethető az elégtelen táplálkozási szokásokra, de létrejöhet akkor is, ha kevés időt töltünk napon. Tünetei között szerepelnek a bőr gyulladásai, D-vitaminhiány esetén hajlamosabbak lehetünk pikkelysömörre, de előfordulhat csonritkulás, a fogak romlása, hosszú ideje fennálló súlyos D-vitaminhiány következtében pedig kialakulhatnak autoimmun betegségek, cukorbetegség, szívbetegségek, vastagbéldaganatok vagy PCOS (policisztás ovárium-szindróma).

D-vitaminhiány leggyakrabban azokban az országokban alakul ki, ahol az étrendnek nem képzeik szerves részét a tengeri halak, vagy ahol a napsütéses órák száma alacsony. Magyarországon a D-vitaminhiány rendkívül gyakori, a népesség 95%-át érinti.

Egy felnőttnek naponta 200-400NE D-vitaminra van szüksége, ez az a mennyiség, ami a szervezet megfelelő működéséhez, az immunrendszer és a csontok egészségének fenntartásához szükséges. D-vitaminhiány esetén azonban ennél jóval nagyobb mennyiségekre lehet szükségünk, 2000-4000NE is szóba jöhet.

A D-vitamin pótlása

Zsíroldékony vitaminról lévén szó, a D-vitamint célszerű olajos formában bevinni. Érdemes a D-vitamin cseppeket választani, a GAL és a Synergy Tech D-vitamin cseppjei nagy dózisban tartalmaznak D-vitamint, mesterséges tartósítószerektől mentesek. A GAL D-vitamin csepp 240 adagot tartalmaz (adagonként 4000NE D-vitaminnal), a Synery Tech D-vitamin cseppje pedig 500 adagot (adagonként 2000NE D-vitaminnal).

K-vitamin

A K-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin, fejlődő és fejlett országokban hiánya ritkán alakul ki. A K-vitamint kis mennyiségben képesek előállítani a beleinkben található jótékony bélbaktériumok is, pótlására idősebb korban, csonttörés után, csontritkulás vagy intenzív sportolás esetén van szükség. K-vitamin ezen kívül szükséges a véralvadási folyamatok egyensúlyának megőrzéséhez, valamint a csontok és a fogazat egészséges fejlődéséhez. Fontos tudni, hogy a K-vitamin befolyásolja bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását, ha bármilyen véralvasádgátlót szed vagy szedett az utóbbi 1 hónapban, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt K-vitamint kezdene alkalmazni!


Amennyiben csontritkulást kezelnénk vagy csonttörésből lábadozunk, célszerű D- és K-vitamin-komplexet alkalmaznunk. Mivel mindkét vitamin zsíroldékony, érdemes olajos formában bevinni. A GAL és a Synergy Tech K2-D3-komplexei fedezik D- és K-vitamin-igényünket akkor is, ha magas dózisban van rájuk szükségünk. Mind a GAL, mind a Synergy Tech K2-D3-komplexe 60 adagot tartalmaz.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!