Az életfolyamatok támogatásához és zavartalan fenntartásához szükséges vitaminokat két nagyobb csoportra oszthatjuk, megkülönböztetünk ugyanis vízben, illetve zsírban oldódó vitaminokat. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes tárolni, így folyamatos pótlásuk elengedhetetlen. Ebbe a csoportba sorolhatók a B-komplex vitaminok, illetve a C-vitamin. A zsírban oldódók táborát az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin, illetve a K-vitamin alkotja. A következőkben a zsíroldó vitaminok közül kettőt ismerhetünk meg kicsit részletesebben, a D-vitamin és a K-vitamin tulajdonságait próbáljuk meg körbe járni.
A D-vitamin, vagyis a kalciferol valójában egy gyűjtőnév, amely alatt kettő féle vitamint értünk, a D2-, illetve a D3-vitamint. Mindkét vitamin biológiai értéke azonos a szervezetünk számára, azonban a legjobban felhasználható forma a szervezetünket tekintve a D3-vitamin.
Régóta bizonyított, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, továbbá elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből. A D-vitamin emellett fontos szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében is.
További előnyök:
- különféle fertőzések és immunrendszeri rendellenességek elkerülése
- az agy és az idegrendszer egészségének támogatása
- az inzulinszint szabályozása és a cukorbetegség kezelésének támogatása
- a tüdőfunkció és a szív- és érrendszeri egészség támogatása
- számos degeneratív betegség megelőzése
A D-vitaminhiány kialakulása visszavezethető az elégtelen táplálkozási szokásokra, de létrejöhet akkor is, ha kevés időt töltünk napon. Tünetei között szerepelnek a bőr különféle gyulladásos elváltozásai, D-vitaminhiány esetén hajlamosabbak lehetünk pikkelysömörre, de előfordulhat csontritkulás, a fogak romlása, hosszú ideje fennálló súlyos D-vitaminhiány következtében pedig kialakulhatnak autoimmun betegségek, cukorbetegség, szívbetegségek, vastagbéldaganatok vagy PCOS (policisztás ovárium-szindróma) is.
A szervezet számára szükséges mennyiséghez képest az élelmiszerek elenyésző D-vitamin tartalommal rendelkeznek, így kizárólag étkezéssel nem tudjuk pótolni fedezni a szükséges D-vitamin mennyiséget. Így fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn, illetve szükség esetén pótoljuk megfelelő kiegészítők szedésével is ezt a Vitamint.
A K-vitamin család K1-, K2-, valamint K3-vitaminra osztható. A K1-vitamin a K-vitamin természetes formája, fontos szerepet játszik a megfelelő véralvadásban. A K2-vitamn a K-vitamin egy könnyebben emészthető formája, amely a csontok és a szövetek számára hasznos. Végül pedig a K3-vitamin, amely a K-vitamin szintetikus formája. Fontos! A K1-vitaminnal ellentétben az ember számára a K2-vitamin pótlása lényegesebb, hiszen a szervezetbe sokkal könnyebben beépülő forma.
- Hatékony a csontritkulás és a csonttörések megelőzésében, továbbá pozitív a csontok egészségét tekintve. Megfelelő és rendszeres pótlásával
a csontritkulásban szenvedőknél akár a csonttörések kockázata is csökkenthető.
- Hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez.
- Segít a fogak egészségének és épségének megőrzésében.
- K2-vitamin segítségével csökkenthető egyes gyulladások kialakulásának kockázata.
- Hatékonyan alkalmazható egyes autóimmun betegségek kezelésénél.
- Segítség lehet egyes rákos megbetegedések megelőzésében.
- Elengedhetetlen az agy számára, hiszen az agyban található K-vitamin több, mint 90%-át K2-vitamin alkotja.
Érdekesség: A K2-vitamint gyakran egészítik ki D-vitaminnal. Együttes fogyasztásukkal az összes vitamin hatása segíthető és támogatható. Emellett e vitaminok szinergikusan is képesek működni.
Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom, kitűnő ár/érték arány!