Gyerekvitamin

A gyermekek számára, hasonlóképpen a felnőttekhez elengedhetetlenek a vitaminok, hiszen ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, az egészség fenntartásához, a betegségek megelőzéséhez. Számos szerepet játszanak a szervezet különféle folyamatainak megfelelő működésében. Minden korosztály számára igaz, beleértve a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, hogy a vitaminok az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek.

Azonban fontos, hogy beszéljünk arról, milyen vitaminokra, milyen mennyiségben, melyik életkorban van szüksége a gyermekeknek?

Gyermekek esetében a legtöbb szakértő 6 különböző korosztály szerint határozza meg a megfelelő vitamin, valamint ásványi anyag szükségletet:

 - 0-6 hónapos 
 - 7-12 hónapos
 - 1-3 éves korig
 - 4-8 éves korosztály
 - 9-13 évesek
 - tinédzser kor

Az utolsó kettő korosztály némiképp fedésben vannak egymással. Kisgyermekek, valamint kisbabák esetén nincsenek különbségek a nemeket tekintve az ajánlott vitamin és ásványi anyag mennyiségek között, azonban a kamaszkor kezdetével ez valamelyest átalakul.

A gyermekek számára nélkülözhetetlen a megfelelő, változatos étrend kialakítása idővel, azonban ez sok esetben okoz nehézséget. A rettentő nagy kihívás már a hozzátáplálás kezdetekor jelentkezik, hiszen a gyermekek sok esetben tiltakoznak egy-egy igazán vitamindús zöldség vagy gyümölcs láttán. Ez eleinte még nem is okoz problémát, azonban érdemes a későbbiekben megfelelő és bevált taktikákkal a nemszeretem zöldséget és gyümölcsöt is beilleszteni az étrendjükbe. A gyerekorvos és a védőnő a folyamatos státusz vizsgálatok során figyeli és kérdez a táplálkozással kapcsolatosan is, amely nagy segítség lehet a szükséges megfelelő vitaminpótlás megállapításában.  

D-vitamin, amelyet már csecsemő korban is pótolni kell

A megfelelő mennyiségű D-vitamin rendszeres bevitele az újszülött fejlődésében is fontos szerepet játszik, ez a vitamin ugyanis elengedhetetlen a csontok, a fogak egészséges növekedéséhez, továbbá az immunrendszer éréséhez is. 

D-vitamin további szerepe:

 - nélkülözhetetlen a kalcium anyagcseréjében
 - hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához
 - támogatja az egészséges izomfunkció fenntartását

Hazánkban szakmai ajánlás van a szükséges D-vitamin pótlásra már 0 éves kortól. Ez alapvetően arra az okra vezethető vissza, hogy a csecsemőket kizárólag csak rövidebb időtartamra lehet közvetlen napfénynek kitenni, illetve az anyatej sem tartalmaz annyi mennyiségben D-vitamint, amely teljes mértékben fedezhetné a csecsemők mindennapi igényét. 

További vitaminok, amelyek fontosak a gyermekek számára:

 - C-vitamin
 - omega-3 zsírsavak
 - B-vitaminok
 - magnézium
 - A-vitamin
 - E-vitamin
 - kalcium
 - Vas

Ma már nagyszerű multivitamin készítmények állnak rendelkezésünkre, amelyek kifejezetten gyermekek igényei szerint lettek kialakítva. Ezek tartalmazzák a szükséges vitaminokat, így hatékonyan támogathatjuk az egészséges növekedésüket és nem utolsós sorban megóvhatjuk őket a különféle betegségekkel szemben is. 

Fontos! Minden esetben konzultáljunk gyerekorvossal!

C-vitamin termékek ITT

Multivitamin immunkomplexgyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyerekeknek probiotikummal olyan kellemes erdei gyümölcs ízű termék amely a vitaminok mellet számos ásványi anyagot, nyomelemet és hozzáadott Lactobacillus probiotikumot tartalmaz.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!