A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely valójában hat azonos biológiai hatású vegyület (vitamer) összefoglaló neve. Ezek között kettő a természetben is megtalálható vegyület, méghozzá a retinol, illetve a karotin. 

Retinol: Természetes formájában minden létező organizmusban megtalálható és elengedhetetlen a látáshoz és a sejtnövekedéshez, amelyek alapvető  biológiai funkciók. A retinol az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, úgy mint a halban, májban, vajban, tejben, tojásban és a vesében. 

Karotin: A karotin az A-vitamin provitaminja (előanyag), amely jellemzően növényi forrásokban található meg. Tartalmazza a sárgarépa, a saláta, a paradicsom és egyes gyümölcsökben is jelen van. A karotinból a szervezet maga képes A-vitamint előállítani és a májban raktározza azt. A táplálékkal bevitt karotinoidok közül a béta-karotin tud a legjobban hasznosulni.  Ezek az elővitaminok jelentős antioxidánsnak számítanak, hatékonyan képesek növelni a szervezet ellenálló képességét betegségekkel  szemben. A béta-karotin rettentő fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, ugyanaz a dolga a növényekben és az emberi szervezetben egyaránt: a káros szabad gyökök hatástalanítása.

Az A-vitamin kedvező hatásai:

 - Első és legfontosabb tulajdonsága, hogy védi a szem egészségét: Az A-vitamin biztosítja a szürkületben való látást. Szükséges a fény érzékeléséért felelős úgynevezett látóbíbor képződéséhez. Az A-vitamin első hiánytüneteként a farkasvakság, vagy más néven szürkületi vakság figyelhető meg.

- Hozzájárul a csontozat normális növekedéséhez és fejlődéséhez egyaránt. 
 - Erősíti az immunrendszert.
 - A C-vitamin számára védelmet biztosít az oxidációtól.
 - Védi a bőrt és a hámsejtek képződésében is fontos szerepet játszik: Az A-vitamin képes csökkenteni a kollagén lebomlását, hozzájárul az új kötőszövetrostok kollagénből való képződéséhez, amelynek köszönhetően felfrissíti és feszessé teszi a bőrt. 
 - Segíti a bőr pigmentálódásának megelőzését és a pattanások eltüntetését.
 - Jótékony hatással van a bőr, a köröm, a haj, a fogak és a fogíny egészségének megőrzésére.
 - Védi a nyálkahártyát: Az A-vitamin képes a nyálkahártyák, légutak védelmét segíteni, csökkenti azok gyulladásos betegségének kialakulását. Emellett fontos szerepe van a tüdő és az ajkak nedvesen tartásában is. 

Ezek mellett több felmérés is azt mutatja, hogy a karotinoidok képesek csökkenteni egyes szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, továbbá jó hatással vannak a koleszterinszintre is. 

Az A-vitamin hiánytünetei:

 - farkasvakság
 - száj-, valamint szemszárazság
 - száraz, pikkelyes és hámló bőr
 - töredező körmök
 - csökkent étvágy, hasmenés
 - hiányában megnő a légúti fertőzések, légúti hurutok kialakulásának gyakorisága
 - gyermekeknél a lassúbb növekedés, a fogzománc kialakulásának lelassulása a jellemző tünet

C-vitamin termékek ITT
Újdonság

BioCo A-vitamin 10000 NEMegapack 120db

BioCo A-vitamin 10000 NE Megapack 120db

Kis mérető, könnyen lenyelhető tabletta - Magas dózisú hatóanyag-tartalommal

Ár: 2390 Ft
Megnézem

Jutavit A-vitamin 10000NE 50db

Jutavit A-vitamin 10000 NE 50db

ÚJ termék! 10.000 NE A-vitamint tartalmazó kapszula.

Ár: 1990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!